Crematoria

U bent ook vrij in de keuze van crematorium (wij kunnen u adviseren over de gebruiken en mogelijkheden). Enkele crematoria in onze regio zijn; crematorium Oost Groningen te Winschoten, crematorium Stilleweer te Appingedam, crematorium Groningen, crematorium De Boskamp te Assen, crematorium Cereshof te Stadskanaal en crematorium Wâldhôf te Drachten/Opeinde.

Asbestemming
Nadat een crematie heeft plaatsgevonden, krijgt u als nabestaande(n) niet meteen de beschikking over de as. In Nederland is het wettelijk zo geregeld dat de asbus met daarin de as gedurende één maand bewaard moet blijven in de Algemene Nis van het crematorium.

De Algemene Nis is een afgesloten ruimte die niet toegankelijk is voor publiek. Van oorsprong gold deze termijn van één maand verplichte bewaring als een periode waarin door justitie nog forensisch onderzoek op de crematie-as plaats kon vinden. Vandaag de dag is deze rustperiode van één maand vooral bedoeld om nabestaanden de gelegenheid te geven om een weloverwogen keuze te maken met betrekking tot de bestemming van de as.

Vele mogelijkheden met betrekking tot de asbestemming

Verstrooien
Je mag (zelf) de as verstrooien op een plek waar je wilt met toestemming van de eigenaar van de grond. Het kan ook per vliegtuig of boot, meestal gebeurt dit collectief zonder familie maar het is ook mogelijk dit individueel met familie te doen. Asverstrooiing op zee met de Atlantic Rose zie: www.atlanticrose.nl Urngrafje (crematorium/begraafplaats). In een urngrafje wordt de asbus in een kelder geplaatst met daarop een urnsteen voorzien van tekst en/of afbeelding.

Columbarium (crematorium/begraafplaats)
Bij de meeste crematoria en sommige begraafplaatsen is een Columbarium. Hierbij wordt de asbus in een sierurn met daarop de naam enz. in een nis geplaatst.

Mee naar huis
Er bestaat de mogelijkheid de gehele asbus of een gedeelte van de as thuis te bewaren.
Daarbij kunt u eventueel een keuze maken voor het plaatsen van de asbus in een sierurn. Sierurnen zijn er in diverse soorten en materialen, variërend van metaal, hout, glas of Keramiek.

Meer informatie
Uitvaartcentrum/crematorium Oost Groningen kunt u kijken op: Website
Rouwcentrum en Crematorium De Boskamp Website
Crematorium Groningen Website
Crematorium Stilleweer Appingedam Website

Crematorium Ommeland en Stad Website
Borchsingel 47, 9766 PP Eelderwolde