Kinderen; Zorgvuldig omgaan en meedenken

 

Moet je kinderen belasten met de dood?

Bij kinderen denken we aan spelen, leven, plezier maken, leren en groeien. Maar bij kinderen hoort ook verdriet, verlies en afscheid. Soms krijgen kinderen al op jonge leeftijd te maken met een verlies in hun naaste omgeving. Dit heeft een grote invloed op het leven van het kind. Als ouder zou je hen het verdriet het liefst willen besparen.

Maar door ze op hun eigen manier en niveau te betrekken bij de uitvaart, met aandacht en openheid kan je bereiken dat hun verdriet en gemis bespreekbaar is. Informeer kinderen zo goed en eerlijk mogelijk Vertel stap voor stap wat er gaat gebeuren en wat het kind kan verwachten. Probeer zo goed mogelijk antwoord te geven op hun vragen, geef ze de ruimte en het gevoel dat ze alles mogen vragen.

Betrek de kinderen zoveel als mogelijk bij alles. Kinderen kunnen vaak meer aan dan men denkt. Door ze een rol te geven bij dingen die gebeuren, voelen ze zich erkend en betrokken bijv. (aansteken van kaarsen, helpen bij het sluiten van de kist, bloemen dragen/leggen, de kist beschilderen, enz.).